Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Tentoonstelling over Maarten Luther in Museum Catharijneconvent

Redactie Door Redactie op 21 september 2017

In Museum Catharijneconvent in Utrecht  is van 22 september 2017 t/m 28 januari 2018 de tentoonstelling over Maarten Luther te zien.  Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg spijkerde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sluit bij deze memorabele gebeurtenis aan met de tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’

Wie was Maarten Luther?
Hervormer, populist, revolutionair, rebel, gewiekste  marketingman, antisemiet, fundamentalist, vrouwenhater, vervloekt of heilig? Wie was Maarten Luther en wat maakt hem tot man van het jaar? Museum Catharijneconvent gaat in de tentoonstelling Luther op zoek naar de onbekende man achter de icoon van 500 jaar Reformatie.

Luther: icoon van de Reformatie
Deze cultuurhistorische tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont   in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De  koppeling met de huidige turbulente tijd  en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn  hierbij steeds voelbaar.

Luther: dé tentoonstelling
Luther neemt de bezoeker mee naar een roerige tijd aan het einde van de middeleeuwen, waar de kerk het alomtegenwoordige geloof van de mensen misbruikt om zichzelf te verrijken. Luther spreekt  zich uit  tegen de corrupte praktijken van de paus en de kerk van Rome. Deze actie leidt tot een kerkscheuring, die ook onuitwisbare sporen na laat op maatschappelijk en politiek gebied. Een schisma dat Europa religieus en cultureel verdeelt.

Raakvlakken en actualiteit
Vragen die deze tentoonstelling over Luther aan de orde stelt zijn divers en actueler dan ooit: Hoe lukte het Luther om van onbekende monnik uit te groeien tot de icoon van de Reformatie? Welke vernieuwende propagandamiddelen wist hij 500 jaar geleden in te zetten voor de campagne die hij voerde? Hoe wist hij zóveel mensen te bereiken en overtuigen van zijn ideeën? Op welke wijze ontketende Luther de  grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis? En: wat zijn de raakvlakken met onze huidige tijd?

Ook Inspiratie heeft aandacht besteed aan 500 jaar Reformatie. Bestel hier dit bijzondere nummer met alle informatie over Maarten Luther en een verslag van een bijzonder gesprek waarin katholieken en protestanten met elkaar praten over wat voor verrijking het is om de handen ineen te slaan.