Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Bijbelse kruiden: Hyssop!

Christane Nederpelt Door Christane Nederpelt op 13 juli 2017

Vanuit het verlangen om gezonde en zuivere lichaamsverzorging te gebruiken, heeft Christane Nederpelt zich verdiept in de vervaardiging hiervan. Ze richtte de Tuin van Maria op, waar ze nu pure, ambachtelijke en handgemaakte verzorgingsproducten verkoopt. Voor Inspiratie vertelt ze maandelijks wat over een Bijbelse essentiële olie.

Ditmaal is dat…

Hyssopus officianalis

Hyssop is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en Midden-Azië. Benedictijnse monniken brachten het in de tiende eeuw naar Midden-Europa. Hier werd het in de Middeleeuwen een zeer populair keukenkruid. Men gebruikte het bij het conserveren van vlees, maar het werd ook toegevoegd aan salades, soepen en sauzen. Daarnaast werd het veel gebruikt bij het maken van kruidenlikeuren, zoals Chartreuse.

Zuiverende werking
Hyssop is een gewas dat een geneeskrachtige etherische olie bevat. Deze essentiële olie heeft een intense, zoete, houtig kamferachtige boventoon met een warm kruidige ondertoon als geur. Uitwendig is de olie te gebruiken bij blauwe plekken, kleine brand-, snij- en schaafwonden en insectenbeten. Verder werkt het als een ontstekingsremmend en ontsmettend middel waardoor wonden eerder kunnen genezen. Hyssop kan zwellingen verminderen en kan helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Dit aromatische kruid heeft een reinigende en opwekkende werking. Het bevordert de spijsvertering en eetlust, kan helpen bij vastzittende slijm van luchtwegen, maag- en darmstoornissen en voor weerstand-verhoging. Ook is hyssop bekend vanwege de bloedzuiverende werking; gifstoffen kunnen daardoor sneller uit het lichaam verdwijnen.

Hyssop in de Bijbel
Deze zuiverende werking brengt ons meteen bij de Bijbel. In Psalm 51:9 staat ‘Besprenkel mij met hyssop opdat ik rein word, was mij dat ik witter word dan sneeuw.’ Hyssop wordt hier bezongen om het hart te zuiveren en rein te maken van zonde.
Mij heeft deze psalm altijd diep geraakt. Er blijkt uit dat schuld niet altijd van onze eigen zonden komt. Dat de Heer de oprechten van hart wil zuiveren. Opdat we ontvankelijk worden voor ‘blijde klanken’. Om vervolgens alle schuldigen en dwalenden terug te brengen bij de Heer. En samen met hen God lof te zingen en Hem offers van boetvaardigheid te brengen.

Hyssop wordt in meerdere bijbelboeken genoemd, meestal verwijzend naar reinigend effect bij ziekte en zonde. Bijvoorbeeld voor melaatsheid (Lev. 14:4, 6) en pestziekte (Lev. 14:49–51). Met hyssop moest het bloed van het Lam worden aangebracht op de deurposten van de huizen van de Israëlieten in Egypte, opdat de verderfengel hun zou voorbijgaan (Ex 12:22).
In het Johannesevangelie worden de lippen van Jezus gewassen met zure wijn op een hyssopstengel, waarna Jezus zegt: ´Het is volbracht!´ (Joh. 19:30).

Vroeger werd ook de kerk gereinigd met hyssop. Vandaar dat hyssop rond een kerk werd geplant. Het kruid werd ook in graven van monniken gelegd.

Kortom: een zeer veelzijdig Bijbels kruid!


Meer lezen over de Tuin van Maria? Kijk dan op www.tuinvanmaria.nl of klik hier voor een uitgebreid interview met Christane.

Inspiratie verkoopt ook producten uit de Tuin van Maria. Kijk maar eens even hier!