Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Blog! Via Heilige plaatsen de wereld rond – Helsinki

Hettie van der Ven Door Hettie van der Ven op 19 juli 2017
Foto: Hettie van der Ven

Hettie van der Ven reist graag, veel en ver. Vaak kruisen haar paden Heilige plaatsen. Soms groots en imposant, soms ingetogen en haast verstopt. In drukte of in stilte, veel plekken zijn sereen en daarmee ontroerend of indrukwekkend. Hettie neemt je in woord en beeld mee op reis in haar blog over uiteenlopende Heilige plaatsen op de wereld.

Stilte in de stad – Kapel van Kamppi in Helsinki, Finland

Eindeloos slenterend een onbekende stad verkennen. Weinig is leuker dan dat, maar weinig ook, is vermoeiender. De drukte, de vele straten en steegjes, een trapje hier, een stoepje daar, een markt doorkruisen, foto’s maken, even een terrasje en weer door. Heerlijk, maar op een gegeven moment gaan voeten branden, voelt de rest van je lijf ook enigszins oververhit aan en bovenal: raakt je hoofd wat vol.

Ik ervoer die pijnlijke voeten en dat volle hoofd toen ik mijn best deed om in anderhalve dag ieder mooi plekje van Helsinki te zien. Helsinki is weliswaar geen wereldstad, maar toch tenminste de drukste plek van Finland. Ik bezocht iedere kerk, verkende de haven en wandelde door alle parken. Aan het einde van de middag belandde ik op het Narinkkaplein, weer een plaats vol drukte en vertier. Er was een winkelcentrum en er stond zelfs een kermis. Daarmee waren er ook dreunende muziekbeats, gillende kinderen en shoppende Finnen. En ik? Ik verlangde naar een moment van rust, stilte en misschien wel bezinning. En toen was daar, midden op dat drukke plein, de Kapel van Kamppi, een Lutherse kerk, ook wel de Kapel van Stilte genoemd. Wat een cadeau!

Het uiterlijk van de bijna twaalf meter hoge kapel, vernoemd naar het district Kamppi in de Finse hoofdstad, is in alle eenvoud zeer opvallend. Het gebouw is ovaal en geheel opgetrokken uit elzen-, sparren- en essenhout, zonder enige vorm van decoratie. De kapel werd op 1 februari 2012 geopend, toen Helsinki ‘Wereldhoofdstad Design’ was, en wordt wereldwijd beschouwd als een meesterstuk van innovatieve houtarchitectuur. Er vinden geen erediensten, huwelijken, dopen of anderszins plaats. Wel is er af en toe een gebedsmoment. Hoofdzaak is de stilte. De stadskapel is specifiek bedoeld om even tot rust te komen. Om te ontsnappen aan het hectische stadsleven en even op adem te komen. Wat een prachtig concept.

Ik ga naar binnen en kom in een klein gangetje terecht, dat leidt naar hoofdruimte. Er staan strakke houten banken en een klein altaar. Her en der brandt een kaars. Verder is het kaal. Ramen ontbreken, dus je wordt niet afgeleid. Er is letterlijk niks, alleen die heerlijke stilte. De kermis, het winkelend publiek, de herrie: alles lijkt verdwenen, letterlijk en bewust buitengesloten. Ik schuif in een bank en adem even diep in. De vermoeidheid lijkt uit mijn lijf te vloeien. Ik sluit mijn ogen. Even geen nieuwe indrukken. Maar gek genoeg ook geen leegte. Het lijkt erop alsof de stilte en de rust de indrukken van eerder die dag juist versterken. En dat is aangenaam!

De Kapel van de Stilte opent haar deuren voor mensen vanuit alle achtergronden en overtuigingen, die voor een moment of met regelmaat op zoek zijn naar een plek voor overpeinzing en bezinning. De ruimte is dagelijks vanaf zeven uur in de ochtend geopend en wordt onderhouden door parochies in Helsinki.

In 2010 won de Kapel van Kamppi de International Architecture Award, een prestigieuze prijs voor ’s werelds meest opmerkelijke ontwerp in de architectuur. Reuze eervol, maar persoonlijk vind ik de gecreëerde stilte een nog veel grote verdienste. Een oase van rust midden in onze dynamische stressmaatschappij.

Stilt in de stad: wat een weldaad, wat een cadeau.