Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Blog! Via Heilige plaatsen de wereld rond – Jordanië

Hettie van der Ven Door Hettie van der Ven op 25 juni 2017
Foto: Hettie van der Ven

Hettie van der Ven reist graag, veel en ver. Vaak kruisen haar paden Heilige plaatsen. Soms groots en imposant, soms ingetogen en haast verstopt. In drukte of in stilte, veel plekken zijn sereen en daarmee ontroerend of indrukwekkend. Hettie neemt je in woord en beeld mee op reis in haar blog over uiteenlopende Heilige plaatsen op de wereld.

De berg Nebo in Jordanië 

Jarenlang werkte ik als reisleider voor Fox Vakanties. Eén van mijn bestemmingen was Jordanië. Tenminste vijf keer begeleidde ik een reis naar dat kleine land vol lieve mensen, in die regio vol geweld en onrust. Natuurlijk waren de uit rotsen gehouwen stad Petra en het kamperen in de Wadi Rum woestijn hoogtepunten tijdens die reizen, maar zelf verheugde ik me ook altijd op het bezoek aan de berg Nebo.

Nebo is de 817 meter hoge bergtop vanwaar Mozes, kort voor zijn sterven op 120-jarige leeftijd, uitkeek over het Beloofde Land. Het land dat hij nooit zou betreden. Of zoals in Deuteronomium (32:49), het vijfde boek van Mozes wordt beschreven: “Beklim de Nebo, die in Moab ligt, tegenover Jericho. Daar kun je uitkijken over Kanaän, het land dat ik de Israëlieten in bezit ga geven. Alleen van afstand zul je het land zien, je zult het niet binnengaan.”

Ook mijn groep en ik treden het Beloofde Land niet binnen. Wel staan we daar waar Mozes vele eeuwen terug ook heeft gestaan. Een bord maakt precies duidelijk wat je in welke richting ziet liggen: de Jordaanvallei, Jericho en bij helder weer ook Jeruzalem. Veelal bestonden de groepen waarmee ik reisde uit ongelovigen.
Toch was deze plek en waren deze plaatsnamen zo universeel aansprekend, dat iedereen stil werd en even in zichzelf keerde. Om even te turen, zoals ook Mozes destijds moet hebben getuurd.

Al in de tweede helft van de vierde eeuw werd op de berg Nebo de Herdenkingskerk van Mozes gebouwd, die in de loop der eeuwen werd uitgebreid. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de ruïnes van deze kerk herontdekt. In 1932 kocht de Franciscaner Orde in Jeruzalem de berg. Zij hebben de kerk gerestaureerd en de fundamenten uit de vierde eeuw weer blootgelegd, waaronder ook een kostbare mozaïekvloer, met daarop jachtscènes, herderstaferelen en exotische dieren. Dit mozaïek maakt deel uit van het te bezoeken Mozes Memorial.

Even verderop staat een metershoog bronzen ‘slangensculptuur’. De kruisvorm verwijst naar het lijden van Christus en de slang naar Mozes, die in de woestijn een koperen slang op een staak liet oprichten.

Ook vind je op Nebo een monument ter herinnering aan het jubeljaar 2000 en aan het bezoek van paus Johannes Paulus II in datzelfde jaar. In 2009 bezocht ook paus Benedictus XVI de geliefde Nebo.

Onze bronnen zeggen dat Mozes op de berg Nebo is begraven, maar zijn graf is nooit gelokaliseerd. Dit maakt de plek niet minder betekenisvol. Het is vooral dat turen in het spoor van Mozes, het turen over het Beloofde Land, wat diepe indruk maakt.