Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Een vrolijke en gezegende Sint-Pannenkoek!

Redactie Door Redactie op 29 oktober 2017

Het begon als grap, maar kreeg onverwachts landelijke bekendheid: Sint-Pannenkoek. De Koningskerk in Rotterdam wilde geld inzamelen voor kinderen die van de Voedselbank moeten leven, een aantal vrienden bedacht een actie met pannenkoeken en zo kwam een stripfiguur tot leven. ‘De kerk mag best vaker ludiek in het nieuws komen. God heeft humor, geloven is leuk’, vindt mede-initiatiefnemer Joris van der Spek.

Sint-Pannenkoek zag het levenslicht begin jaren negentig. Striptekenaar Jan Kruis introduceerde deze feestdag in een aflevering van Jan, Jans en de kinderen. De kinderen hadden geen zin in boontjes, maar in pannenkoeken. In de strip verzon opa: ‘Op 29 november is het Sint-Pannenkoek; een oude Rotterdamse traditie. Als de vader op die dag thuiskomt, legt iedereen een pannenkoek op zijn hoofd en wenst elkaar een vrolijke en gezegende Sint-Pannenkoek.’

‘Hoe bedenk je het! Geweldig!’ lacht Joris, die bij de Koningskerk werkt. De kerk is een uitdeelpunt van de Voedselbank en wilde aansluiten bij een organisatie die geld inzamelt, zodat ouders die een voedselpakket ontvangen ook een Sinterklaascadeautje voor hun kinderen kunnen kopen. Tijdens een gezellige brainstormavond met twee vrienden, Jan van Keulen en Gerbert Paanstra, noemde een van hen min of meer voor de grap deze strip. Maar vervolgens gingen ze er serieus mee aan de slag.

Potentie
Het eerste pannenkoekfeestje in 2012 was kleinschalig en vooral een heel gezellig avondje. Het concept sloeg aan, want wie moet nou niet lachen als iemand een pannenkoek op zijn hoofd legt en daar ook nog gekke gezichten bij gaat trekken? De vrienden zagen dat het feest meer potentie had. Daarom pakten ze het vorig jaar groot aan. Ze zochten contact met Jan Kruis, die enthousiast reageerde en zijn toestemming verleende. Samen ontwierpen ze een levensgroot spandoek, flyerden in de buurt en stelden de media op de hoogte. Domeinnamen werden geclaimd, een website opgezet en een Facebook- en Twitteraccount aangemaakt. Joris pakt zijn telefoon. ‘Het was die dag bijna trending topic (meest besproken onderwerp) op Twitter!’ Hij typt #SintPannekoek en een reeks aan malle foto’s verschijnt.

Kneuterig
‘We hebben het zo kneuterig mogelijk gemaakt’, vertelt Joris. ‘Inclusief rood-wit geblokte kleedjes, bingo en sjoelbakken. Het moet zo feel good mogelijk zijn. Hoe kneuteriger hoe beter. Heerlijk!’ Zelf leidde hij die avond het bingospel. Als spelleider was hij gekleed in zwarte smoking, wit overhemd en rood vlinderstrikje. ‘Ja, lekker gek. De schaamte voorbij’, zegt hij lachend.

Humor in de kerk
Wat hem betreft mag er sowieso meer humor in en vanuit de kerken komen. ‘God heeft ook humor’, vindt Joris. ‘Google maar eens op ‘bizarre dieren die echt bestaan’. Dan zie je een neusaap, een blobvis en nog meer gekke dieren voorbijkomen. Wat een creativiteit. Om dat te scheppen moet je toch humor hebben!’ Een andere geliefde Google-zoekactie van Joris is ‘grappige kerkborden’. Het is een gewoonte van kerken in Amerika en Canada om tekstborden op het grasveld voor de kerk te zetten. Daar zitten vreemde en leuke teksten tussen. ‘Neem de tekst: Dit is een goed moment om naar de kerk te komen. Onze pastoor is op vakantie. Dat is toch grappig? We mogen onszelf als kerk best wat meer met een korreltje zout nemen. Lach om jezelf, dat is gezond.’

‘Durf ook te spelen met de thema’s die we in onze diensten aansnijden’, vervolgt Joris, die zelf regelmatig kerkdiensten leidt. ‘Mijn opa prakte voor zijn kleinkinderen de doperwtjes fijn en maakte van het prakje een visje. Een visje was leuker om op te eten, en zodoende kregen de kinderen op een ontspannen manier hun vitamines binnen. Dat is voor mij een voorbeeld. Zelf zoek ik vaak manieren om een thema luchtig en met humor te brengen. Dat onthouden mensen ook nog beter.

Feest
De kerk heeft vaak het imago van zwaar en serieus. Het leven zelf kan ook serieus en zwaar zijn, zo heeft ook Joris zelf, mede door ziekte, ondervonden. Maar de kerk is wat hem betreft ook onlosmakelijk verbonden met feest: ‘We vergeten vaak dat we hier geboortes en huwelijken met elkaar vieren. Jezus zelf is voor mij bovendien een voorbeeld. Op een feest, waar al een glaasje gedronken was, maakte hij van water wijn. Dat zegt toch iets.’ Joris groeide op in Noord-Brabant en woonde vier jaar in België. Hij heeft wel wat met de Bourgondische levensstijl van het zuiden: ‘Het café naast de kerk. Gewoonweg alle facetten van het leven met elkaar delen. De kerk in contact met de buurt en met de samenleving, want het geloof heeft met alle aspecten van het leven te maken. Met lief, leed en ook met feest.’