Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Frapp Challenge – week 1

Redactie Door Redactie op 16 juni 2017
Foto: Matt Montgomery

Hoe is het onze deelnemers van De Frapp Challenge vergaan? Geïnspireerd door het levensverhaal van Franciscus gaan zij zes weken lang de uitdaging aan om de wereld een stukje mooier te maken. Afgelopen donderdag ontvingen ze van Inspiratie de eerste opdracht: lokaal eten! Ons eten komt namelijk van over de hele wereld. Bananen uit Zuid-Amerika, kiwi’s uit Australië, paprika’s uit Spanje… dat kost allemaal brandstof en is niet per se heel goed voor het milieu. Lukt het de Frappers om twee dagen lang alleen maar Hollands voedsel op tafel te zetten?

Frapper Christel vertelt… Lokaal eten, ik dacht toen gelijk aan voedsel uit mijn eigen regio, de app meldde ‘gelukkig’ dat het eten uit Nederland moest zijn. Dat leek me niet zo’n opgave! Even terug in de tijd… Vroeger tuinierde ik veel met mijn oma. Ze had een volkstuin en in de zomermaanden maakten we er altijd een sport van om niets uit de winkel te hoeven halen voor het avondeten. Aardappelen, andijvie, sla, tomaten; alles kwam uit eigen tuin. Met de eieren van de kippen maakten we omelet met verse peterselie. En zo hadden we een puur lokale maaltijd! Dit heb ik nu ook geprobeerd bij de Frappopdracht. In mn tuintje op het noorden lukt het toch nog aardig om wat groente te kweken. En zo aten we een dag andijvie met Opperdoeze ronde (speciale aardappeltjes uit een dorp bij ons om de hoek) en een dag een ovenschotel met aardappel en spitskool en kaas. De aardbeien begonnen net te rijpen voor een lekker toetje. Yoghurt, kaas en melk zijn eigenlijk in iedere winkel wel uit Nederland verkrijgbaar, maar je merkt dat je daar dus extra op moet letten: waar komt het vandaan? De Lidl meldde enthousiast in m’n Facebook tijdlijn dat je de oorsprong van ieder product kunt nagaan op de website. Dit blijkt wat hoog gegrepen: van een aantal producten kun je zien dat ze in NL zijn geproduceerd. Lang niet alles is te achterhalen, al helemaal niet als je met pakjes en zakjes saus etc. werkt. Maar met een klein beetje meer aandacht is lokaal eten prima te doen!

Frapper Annemarie dacht: ‘Twee dagen lokaal eten, een eitje toch?’
Onze eerste opdracht lokaal eten, zorgde meteen voor wat discussie bij ons aan tafel. Want wat betekent ‘lokaal’? En is het alleen eten, of ook drinken? Zo startte we de eerste dag van de challenge met de ‘strenge’ versie waarbij we ook alleen ‘lokaal’ dronken. En dat viel nog niet mee. Want wat had ik zin in een lekkere bak koffie. Maar ja, niet lokaal. En thee dan? Ook dat is niet bepaald een Nederlands product. Maar ik ben niet voor een gat te vangen, en kwam in de winkel verse munt tegen uit Nederland, dus heb daar thuis een lekker bakje muntthee gemaakt. Maar de vanzelfsprekende flinke knijp honing erin, dat ging weer niet door, want op de fles zag ik dat de honing afkomstig is uit niet-eu landen. Tussen de middag aten Layla en Stef brood zonder chocopasta of hagelslag, maar met Hollandse kaas en Limburgse appelstroop. Ook heel lekker.

Het avondeten ging wat makkelijker, omdat er in deze tijd van het jaar voldoende groente zijn van ‘Hollandse bodem’. Al was ik toch verbaasd dat ook dat geen vanzelfsprekendheid is. Je moet echt checken wat het herkomstland is, want zelfs in dit seizoen vind je bijvoorbeeld sperzieboontjes die toch echt uit Marokko komen. Dag twee besluiten we voor de ‘light’ versie te gaan en geniet ik weer met volle teugen van mijn bakje koffie. Maar of we nu ook geslaagd zijn voor onze challenge?

Kortom, mijn beetje zelfgenoegzaamheid is meteen afgestraft bij deze eerste opdracht van de Frapp challenge. Stiekem dacht ik toch: ‘Dat doen we wel even die challenge, want we staan behoorlijk bewust in het leven’. Maar we hebben nog een hoop te leren!

Frapper Mirjam verlangt naar kersen…
Donderdag 8 juni
Zal er een opdracht bekend zijn voor deze week, snel ga ik naar de facebookpagina van inspiratie magazine en zie dat de eerste opdracht online is gezet. De uitdaging kan beginnen! Ik lees de titel van de opdracht: Lokaal eten. Ik denk Yess, dat is leuk, ik mag gelegitimeerd deze week uit eten. Leuk de kleine lokale eetgelegenheden leren kennen in de buurt, mensen ontmoeten, dit wordt een makkie! Ik lees verder. Oh toch niet wat ik dacht. Ik moet uitzoeken waar mijn eten vandaan komt en proberen alleen dingen te eten die uit Nederland komen. Ik denk erover na hoe deze week eruit gaat zien. Veel etiketten lezen, ik denk verder: hoe zit dat eigenlijk met groente en fruit? Kan ik dat in de winkel zien waar het vandaan komt?

Maandag 12 juni bezoek ik de supermarkt voor het eerst sinds de opdracht. Conclusie na mijn bezoek: het is best moeilijk achter de herkomst van veel producten te komen. Groente en fruit is heel duidelijk aangegeven maar bij de rest ik heb werkelijk geen idee hoe ik het moet vinden. Vermoedens heb je natuurlijk wel van veel producten. Het is vooral naar de ingrediënten in een product kijken en bedenken of die wel in Nederland te vinden zijn.

Andere conclusie: Als je iets lekkers (kersen) tegenkomt in de aanbieding wat niet Nederlands is en je moet het laten staan, heb je er in de avond nog steeds trek in (nu dus). Ik hoop stiekem dat ze na deze opdracht nog steeds in de aanbieding zijn.

Woensdag 14 juni: mijn moeder en broer hadden mijn ervaring gelezen op facebook en kwamen met een bakje zelf geplukte kersen aan. Heel lief!


Wist je dat er ook vloggende Frapper zijn? Kijk hier hoe de negenjarige Linde stoeit met de opdracht lokaal eten!


Frapp Challenge – week 2
De volgende opdracht is: Maak een praatje!
‘Veel oudere mensen spreken niet zoveel anderen meer aan. Maak in de komende dagen een praatje met een ouder iemand die je tegenkomt.
Onder ouderen komt veel eenzaamheid voor. Ze kunnen niet zo gemakkelijk meer op stap en hun kinderen en kleinkinderen hebben het vaak te druk om regelmatig langs te komen. Het is voor jou een kleine moeite om eens een praatje te maken met iemand die vaak alleen is, maar voor die persoon kan het heel veel betekenen.’

Heel veel succes aan alle Frappers!

Meer lezen over de Frapp? Kijk dan even hier.