Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Frapp Challenge – week 4

Redactie Door Redactie op 26 juli 2017
Foto: Anthony Indraus

Hoe is het de deelnemers van De Frapp Challenge deze week vergaan? Geïnspireerd door het levensverhaal van Franciscus gaan zij zes weken lang de uitdaging aan om de wereld een stukje mooier te maken. De vierde opdracht was: Stand-by! ‘De tv, spelcomputer, laptop, tablet, telefoon, allemaal apparaten die een standbymodus hebben. Dat betekent dat ze niet helemaal uit zijn en toch nog stroom gebruiken. Zonde, want dat is helemaal niet nodig! Zet de apparaten die je niet gebruikt helemaal uit. Houd dat een week vol. Na verloop van tijd weet je bij welke apparaten het wel en niet handig is om ze echt uit te zetten en wanneer dat het beste kan.’ 

Christel heeft het goed voor elkaar…
Mijn man is elektrotechnicus. Hij is superhandig in alles met een stekker en de toelevering van stroom. Ultieme bewijs hiervan is de aanwezigheid van 24 (!) stopcontacten in onze huiskamer (nee, geen villa, we wonen in een gewoon rijtjeshuis). Dit vráágt om veel stroomgebruik zou je denken. Gelukkig zat er een masterplan achter het maken van zoveel stroompunten. Een deel zit namelijk op een schakelaar aangesloten waardoor je in één keer de stroom eraf haalt! Laat dat nou net de Frappopdracht zijn van de afgelopen tijd. Eigenlijk deed ik het bij m’n ouders thuis ook altijd al: televisie uit, knopje om (stroom eraf) en klaar. Het is een gewoonte die er in zit en gelukkig niet meer weggaat. Dat neemt niet weg dat er best wat apparaten je leven in sluipen die stand-by staan. Denk aan een nieuw koffiezetapparaat, daar zit tegenwoordig een digitaal klokje in. Of de magnetron, ook met klokje. Of verschillende soorten wekkers. Natuurlijk totaal overbodig zoveel tijdsaanduidingen: eruit dus die stekker! Tevens superhandig in geval van onweer, dan hoef je niet meer als een gek door je huis om alle stekkers uit het stopcontact te trekken (een tik die ik van m’n oma overgehouden heb!).

Mirjam neemt de opdracht serieus…
De opdracht van deze week was redelijk simpel voor mij: ‘Zet de apparaten die je niet gebruikt uit.’ Het belangrijkste voor mij is de telefoon. Die gebruik ik eigenlijk altijd. Je hebt hem niet de hele dag in je hand (tenminste ik niet), maar ik gebruik hem wel om bereikbaar te zijn. Die functie heeft de telefoon voor mij de hele dag en daarom mocht ik hem van mezelf dus aanlaten. Dan de laptop, die staat bij mij regelmatig aan en vooral deze week omdat ik op zoek was naar een leuke vakantie voor de zomer. (Beter laat dan nooit, toch?) Normaal zou ik hem de hele dag aan laten staan, ook al gebruik ik hem niet de hele dag. Nu heb ik hem toch telkens even uitgezet. De televisie is bij ons alleen in de avond aan. Pas dan gaat ook de stekker erin. En als we klaar zijn, gaat die er weer uit. Af en toe kijken de kinderen overdag nog een filmpje, dan wil ik nog wel eens vergeten de stekker eruit te halen, maar de tv zelf gaat dan wel uit. Verder gebruik ik geen apparaten die op standby kunnen.


Frapp Challenge vakantie!
Om onze Frappers niet teveel te belasten, zetten we een opdracht uit die over een paar weken uitgesmeerd kan worden, namelijk: Vergevingsgezind. Iedereen maakt fouten. Probeer deze week anderen hun fouten te vergeven en wees niet boos op ze.

Heel veel succes aan alle Frappers! We zien uit naar jullie updates over een paar weken!

Meer weten over de Frapp? Kijk dan even hier