Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Hulde aan alle bloeddonors op Wereld Bloeddonordag

Redactie Door Redactie op 14 juni 2017
Foto: Pauline Tayag

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag. Een bijzondere dag waarop we even stilstaan bij alle mensen die geheel onbaatzuchtig anderen helpen door hun bloed te doneren. 

Inspiratie vertelt graag het verhaal van Elly Popping, die haar dankbaarheid voor bloeddonors graag wil uitspreken.

‘In 1977 werd ontdekt dat ik ITP heb. ITP is een ziekt waardoor je je eigen bloedplaatjes afbreekt.
Er was toen nog niet zoveel bekend over deze ziekte en er was ook nog geen goede behandelmethode. Mijn milt is daarom, vrijwel op de gok, verwijderd. Gelukkig heeft dit voor mij goed uitgepakt. Alleen de aanmaak van antistoffen tegen bloedplaatjes, hebben ze niet op kunnen lossen.

Het gevolg hiervan was dat onze vier kinderen tijdens en na hun geboorte last hebben gehad van de antistoffen tegen bloedplaatjes, die ze van mij hebben meegekregen. Helaas is onze oudste door een foute diagnose twaalf dagen na zijn geboorte overleven aan een hersenbloeding. Voor mijn man was dit een directe aanleiding om bloeddonor te worden, wat hij nu al 36jaar is.

De jongste drie kinderen (geboren in de jaren ’80) zijn allemaal met een keizersnede ter wereld gekomen en hebben meteen hulp gehad van bloeddonors. De eerste is behandeld door het bijna dagelijks toedienen van bloedplaatjes, de tweede heeft meteen na de geboorte een wisseltransfusie gehad en de derde geeft een gamma-immunoglobuline A toegediend gekregen, wat toentertijd uit Amerika moest komen.

Dankzij deze behandelingen hebben onze kinderen, die dus zelf geen antistoffen aanmaken, de moeilijke eerste weken na hun geboorte overleefd. En nu, ruim dertig jaar later, zijn ook onze vier kleinkinderen geboren. Waarvan de laatste een maand geleden.

Dit zou nooit gebeurd zijn als er geen bloeddonors waren geweest, ik ben de donors hiervoor ontzettend dankbaar. En ik wil ze graag bijzonder in het zonnetje zetten op deze mooie dag.’


Ruim 343.000 Nederlanders hebben vorig jaar zo’n 726.508 bloeddonaties mogelijk gemaakt. Per 1.000 inwoners zijn er 20 donors. Op 14 juni tijdens Wereld Bloeddonordag worden de donors wereldwijd bedankt voor hun belangeloze bijdrage. Tevens wordt benadrukt hoe bijzonder en hoe hard nodig deze donaties zijn en blijven. Ondanks een stabilisatie van het aantal geregistreerde donors is er een aanhoudende behoefte aan meer donors. 


Meer lezen over donatie? Kijk dan even hier