Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Kleinkunstenaar zoekt verbinding met God

Redactie Door Redactie op 11 augustus 2017

Flexwerken kan bijzondere ontmoetingen tot gevolg hebben. Een van onze redacteuren hoorde op haar flexplek een verhaal over een man die een kerk op wielen had gebouwd. En prompt kwam die man de ruimte binnenstappen. Een bijzonder gesprek met een bijzondere man tot gevolg. 

Kleinkunstenaar Bob Venus is enthousiast, energiek, creatief en gepassioneerd. Als ik hem ontmoet, begint hij meteen te vertellen over alle creatieve projecten die hij bedacht en gemaakt heeft. Het spreekwoord waar de mond van vol is, loopt het hart van over is zeker op hem van toepassing. Het geloof zit diep in Bob geworteld. Hij is van huis uit protestant, maar is graag in de katholieke kerk te vinden. ‘Het mysterie, dat door de katholieken zo mooi beleefd wordt, grijpt mij. Het raakt me echt heel diep. Ik word er stil van’, vertelt hij. ‘Maar de kerken lopen leeg, of ze nu protestant zijn of katholiek. Mensen kennen God niet meer. Ik heb er mijn missie van gemaakt om ze weer met Hem te verbinden. Dat doe ik niet door te evangeliseren, maar door een vorm te bedenken waarin ik mensen met Hem kan verbinden.’

Verbinden
Die verbinding probeert Bob te bewerkstelligen met zogenoemde experiences. ‘Ik wil mensen een ontmoeting geven. Een vonk. Ik sleur ze niet de kerk binnen, geef ze een boekje en zeg: “Dit is de kerk, hier moet je zijn”. Dat werkt niet. Door ze een heel bijzonder, en vaak emotioneel moment te geven, hoop ik ze in beweging te brengen. Ik hoop dat ze weer gaan nadenken over het geloof. Wat ze er vervolgens mee doen, laat ik aan God over. Je moet dingen in Zijn handen leggen en vertrouwen dat Hij ermee doet wat goed is.’

Biechten in een caravan
Maar wat zijn nou precies experiences? Bob begint te vertellen over zijn biechtcaravan, waarmee hij langs festivals trekt. ‘Ik heb een kerk gebouwd in een caravan. Er staat een kerkbank en een altaar in. Er klinkt orgelmuziek en er liggen wat boekjes op de bank. Buiten de caravan loopt iemand rond die aan mensen vraagt wat ze aan de Kerk kwijt zouden willen. Je kunt je misschien voorstellen dat dit de meest uiteenlopende dingen zijn. Sommigen zijn door de Kerk gekwetst, anderen voelen zich buitengesloten of zelfs verstoten. Er wordt aan ze gevraagd of ze dit op een briefje willen schrijven en vervolgens willen posten in de biechtcaravan. Daarna worden ze uitgenodigd om binnen te komen en een moment stil te zijn. Ik sta zelf achter een wand die zij niet kunnen zien en als het helemaal stil is, bied ik, namens de Kerk, mijn excuses aan voor datgene wat die mensen zo na aan het hart ligt. Vervolgens stel ik ze de vraag of ze de Kerk willen vergeven.
De meeste mensen, nou ja eigenlijk allemaal, schrikken zich in eerste instantie een hoedje. Maar die schrik slaat daarna vrijwel altijd om in emotie. Ze voelen zich verlicht omdat ze hun verdriet kwijt konden en tegelijk uitgenodigd om zelf de Kerk te vergeven en over hun kwetsuren heen te stappen. In deze experience komt de kracht van de biecht naar voren. Die kracht zit in de kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid waarmee je om vergeving vraagt aan de Allerhoogste en dat je die vervolgens ook mag ontvangen.’

Kerk op wielen
Een van zijn allernieuwste experiences is de kerk op wielen. Bob heeft van een bakfiets een kerkje gemaakt; met een gotisch raam en kaarsjes op de bagagedrager. Met zijn fiets gaat hij speciaal op zoek naar buitenbeentjes: mensen, vaak jongeren, die slecht in hun vel zitten en zich nergens thuis voelen. ‘Eenzaamheid hoort niet bij God en ook niet bij ons geloof’, licht Bob toe. ‘We moeten een open houding hebben en elkaar ontmoeten. Ik probeer dat niet met woorden te doen, maar met beelden en de stilte. Ik citeer graag Franciscus van Assisi, hij zei: “breng het geloof desnoods over met woorden”. Dat hoop ik te doen. Het geloof overbrengen door mensen een ervaring te geven die ze nooit zullen vergeten, omdat ze worden uitgenodigd om te geloven en om wat te doen met dit geloof.’

Wil je Bob Venus leren kennen of heb je interesse in zijn werk? Zoek dan contact via facebook.com/meneervenus.