Met Inspiratie heb je tijd voor ...

“Mag ik ook een kaarsje opsteken zonder geloof?”

Door Marian van Zutven- van Kampen op 25 augustus 2017

Je kunt je de aarzeling misschien wel voorstellen. Je bent wat aan het winkelen in het stadscentrum en ineens word je uitgenodigd om te komen kijken in een soort oud kerkgebouw waar je nooit binnenkomt en waar je dan een kaarsje aan mag steken. Mag dat dan ook zonder geloof? Toch is dat precies wat de Sint Jan de Doper parochie in Gouda zaterdag deed: voorbijgangers op straat uitnodigen, ongeacht hun achtergrond of overtuiging.

Het idee viel in de smaak. Halverwege de dag waren er al meer dan 500 kaarsjes uitgedeeld. Winkelend publiek, gezinnen met kinderen en ook toeristen kwamen even binnenkijken in de Agnietenkapel. Behalve een kaarsje opsteken konden ze ook een zegen vragen over het nieuwe (school)seizoen, bidden, praten met een pastor of gewoon even rustig zitten en luisteren naar meditatieve muziek.

Ervaringsverhaal van een vrijwilliger
Op Facebook kwamen we een verslag van de Open Kerk tegen van vrijwilliger Jos Kluiver, die zijn ervaringen deelde met zijn Facebookvrienden. We vroegen hem of we dit ook zouden mogen delen met alle Inspiratie-lezers. En dat mag! Hier komt het:

Samen met mijn dochter Josanne heb ik de hele dag geholpen met de Open kerk in Gouda. Wat een prachtig initiatief! Honderden mensen zijn de Agnietenkapel binnengekomen voor het opsteken van een kaarsje, om te bidden of stil te zijn.

Het was mooi om te zien hoe Josanne genoot van deze dag. Ze heeft op straat kaarsjes uitgedeeld, koffie en thee ingeschonken voor bezoekers, uitgebrande kaarsjes vervangen en oudere bezoekers geholpen met het aansteken van een kaarsje.

Vanavond ook nog naar de eucharistieviering in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Gouda geweest. Tijdens deze viering werd een vrouw van rond de zeventig gedoopt en kreeg het vormsel toegediend. Indrukwekkend dat iemand op zo’n leeftijd tot deze keuze komt.

Pastoor van Klaveren blikte aan het einde van zijn overdenking terug op de Open Kerk. Hij had bij de Agnietenkapel een gesprek opgevangen. Een vrouw vroeg aan iemand die kaarsjes uitdeelde: ‘Mag ik ook een kaarsje opsteken zonder geloof?’ Ze kreeg als antwoord: ‘Natuurlijk mag dat. Als U het wel goed vindt dat Hij luistert.’

Weet je trouwens dat er in het weekend van 9 en 10 september een landelijke, interkerkelijke Kerkproeverij georganiseerd wordt? Het idee is dat iedereen die gewend is om zelf naar een kerk te gaan, dat weekend wordt uitgedaagd om een bekende uit te nodigen om mee te gaan naar een viering. Waarom zou je datgene wat voor jou waardevol is alleen voor jezelf te houden? De Kerkproeverij wordt ondersteund door een landelijke campagne. Voor gasten van katholieke kerken is er ook een speciaal boekje beschikbaar.

Open Kerk Gouda

Josanne hielp de hele dag mee met kaarsjes uitdelen en koffie en thee inschenken.

Bloemkunstwerk Gouda

Op straat kwamen voorbijgangers dit mooie kunstwerk tegen. Het past bij het thema van de Open Kerk: ‘Kind van God de Vader.’

Bloemen Open Kerk Gouda

Hier konden mensen even tot rust komen en bidden.

Open Kerk Gouda

Bezoekers die dat wilden, mochten een wens of hartekreet achterlaten.

Agnietenkapel Gouda

De Agnietenkapel staat middenin het stadscentrum van Gouda.