Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Met deze app maak je de wereld elke dag mooier

Door Marian van Zutven- van Kampen op 3 mei 2017

‘De Frapp’ wordt de app liefkozend genoemd door de makers. Het is een samentrekking van ‘Franciscus’ en ‘app’. Met Franciscus bedoelen de initiatiefnemers de bekende heilige uit de 12e eeuw die goed zorgde voor de armen en de schepping. Maar wij denken dat paus Franciscus ook gauw fan zal zijn als hij over de app van Nederlandse makelij hoort. Wie De Frapp downloadt, gaat namelijk spelenderwijs aan de slag met de thema’s milieu, medemenselijkheid en vrede.

‘Maak eens een praatje met je eenzame buurvrouw’ of ‘eet een week geen vlees’, zijn opdrachten die je ontvangt op het moment dat je de virtuele wereld van De Frapp binnengaat. ‘Je komt met je poppetje in een donkere wereld’, vertelt Thomas Hontelez van de Franciscaanse Beweging, die de app bedacht heeft. ‘Het doel is om die wereld te verbeteren. Dat kan door middel van opdrachten die je moet uitvoeren in het echte leven.’

Een vrolijke wereld
Wie een opdracht uitgevoerd heeft, kan dit doorgeven aan De Frapp en ontvangt in de virtuele wereld een beloning. Dat kan een T-shirt zijn voor je poppetje, of een nieuwe haarkleur. Ook wordt de sombere wereld steeds een stukje groener en vrolijker.

Jong en oud
De app is in eerste instantie ontwikkeld voor middelbare scholieren en kan door docenten gebruikt worden in combinatie met een lespakket. Is de app ook geschikt voor volwassenen, zonder lespakket? ‘Jazeker’, zegt Hontelez, ‘dat pakket is een service voor docenten, maar de app kan ook los gebruikt worden. De game is ook geschikt voor volwassenen die het leuk vinden, er zijn voldoende opdrachten waarmee iedereen aan de slag kan.’

Samen is nog leuker
Gaan gebruikers altijd als groep aan de slag met De Frapp, of kan het ook alleen? Hontelez: ‘Het kan zeker ook als individu. Het voordeel van het spel samen met vrienden doen, is dat je elkaar kunt motiveren. Je kunt vrienden toevoegen in De Frapp en elkaar een beetje in de gaten houden. Je kunt ook samen een opdracht doen, dat maakt het nog leuker, zeker voor de langere opdrachten, waarbij je bijvoorbeeld een week geen vlees eet. Dan kun je elkaar aanmoedigen en houd je elkaar gemotiveerd.’

Lijkt het je wat?
Bij Inspiratie zijn we gelijk enthousiast over De Frapp! We zijn heel nieuwsgierig naar de ervaringen van gebruikers buiten de setting van het onderwijs. Zou jij het leuk vinden om De Frapp uit te proberen en daarover verslag te doen op onze website? Laat het ons weten! Zoek ons op via Facebook of stuur je reactie in via ons contactformulier.

Update (8 juni 2017): Op donderdag 8 juni starten we met de Frapp Challenge! Doe je mee? Op deze pagina lees je er alles over.

De Frapp wordt gratis aangeboden door de Franciscaanse Beweging in de App Store en Play Store. Het lespakket heet ‘Helden, heiligen en iconen’. Neem voor meer informatie contact op met Thomas Hontelez, thontelez@franciscaansebeweging.nl.