Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Met Fidesco naar Haïti, “pa gen pwoblèm”

Fidesco Door Fidesco op 28 november 2017

Als antwoord op de oproep van Paus Franciscus om de wereld in te gaan, vertrok een jong gezin naar Haïti, met Fidesco.

Uitdagingen
Nu wij enige tijd in Haïti zijn, vallen ons zaken op. Als eerste de hopen ‘fatra’ afval in de straat! Komende uit een land waar wij sorteren, composteren en ons werkelijk bewust zijn dat we onze aarde moeten beschermen, is het een grote schok. De straten zijn werkelijk overspoeld met afval: overal verspreid of in reusachtige bergen. Het is een grote uitdaging om mensen te wijzen op netheid: de handen te wassen, afval in de vuilnisbak te werpen… niet enkel uit burgerzin maar hier is ook de inzet de gezondheid! Al het afval dat op straat ligt, wordt ter plaatse verbrand of in de ravijnen geduwd, die uitmonden in de zee, beneden Port-au-Prince.

Stabiliteit
De straat is ook de plaats voor ontmoetingen en wij vallen op: blank, met vier kinderen. De voorbijgangers spreken ons dikwijls aan om te zeggen dat wij een mooie familie zijn en om te vragen of de kinderen van dezelfde vader en moeder zijn. Het familieleven staat hier onder druk. Op de school waar Anne-Claire les geeft, kun je de ouders die samenleven op één hand tellen. Wij beseffen dat dit ook deel is van onze missie: getuigen wie wij zijn, dat een stabiel gezin mogelijk is. Wij lopen of reizen met het openbaar vervoer en daardoor ontmoeten wij mensen en kunnen wij delen en eenvoudig getuigen wie wij zijn. Als wij een auto hadden gehad, zouden wij deze waardevolle ontmoetingen niet hebben.

Interessante lessen
Anne-Claire geeft met veel plezier catechese in het 7e jaar van een meisjesschool. Mijn proefwerken zijn niet gebaseerd op het van buiten leren maar op overwegingen die mijn leerlingen hebben gehoord, hun eigen mening, hun voornemens. Sommigen gaan hier goed in mee. Wij hebben interessante en diepe discussies over de affectieve en seksuele opvoeding of ook over de dood. Ik ben geraakt door de verhalen van mijn leerlingen: Weslande is wees sinds de aardbeving. Olifrana is na de aardbeving geadopteerd door de zusters van St. Joseph van Cluny. De vader van Rose-Hermite is gestorven aan de gevolgen van zijn verwondingen: hij beschermde tijdens de aardbeving zijn twee kinderen met zijn lichaam en kreeg daarbij betonblokken op zijn hoofd. Hij is pas gestorven aan een hersentumor.

Informatica-hulpmiddelen
Daarnaast maakt Anne-Claire deel uit van een groep mensen die de kwaliteit van het onderwijs willen verbeteren door gebruik te maken van informatica-hulpmiddelen. De coördinatrice van het project stelde vast dat de  vorming van de leerkrachten nog niet is gebeurd. Het materiaal (tablets en Interactief Systeem) is in de scholen aanwezig maar niet uitgepakt. Daarom gaat het team eerst de leraren trainen. Er is een groot verschil in de kennis van de leraren: sommigen zijn aan het oefenen om de dubbel-klik te beheersen, anderen kunnen vlot met de informatica overweg.

Gebouwen in aanbouw
Pierre werkt samen met Tiaré, een andere Fidesco vrijwilligster. Samen houden zij toezicht op de aanbouw van twee nieuwe gebouwen horende bij een internaat. De landmeter was nauwelijks klaar met zijn metingen toen de bouwvakkers aan het werk gingen. Met pik en houweel groeven de mensen de sleuven van de funderingen uit, 1,1 m diep. Het bedrijf kiest voor arbeiders in plaats van graafmachines omdat dit aan de lokale mensen werk geeft. De funderingen van het eerste huis zijn klaar en nu is de aanbouw van de afvoer van de toekomstige sanitaire installaties aan de beurt. Ik moet wel scherp toezicht houden. Er ontbrak bijvoorbeeld een afloop in de douche en de afvoerbuizen moesten aan de binnenkant van de muur zitten maar de loodgieter had ze aan de buitenkant van het huis geplaatst! Maar ja, hier zegt men pa gen pwoblèm, en ze passen alles weer aan zonder te klagen of te morren en dat in zeer warme omstandigheden.

Over een paar weken meer nieuws…

Pierre en Anne-Claire Dufaux

Ben je geïnspireerd geraakt, bekijk dan eens de website van Fidesco (www.fidesco.nl). Wie weet vertrek jij over een half jaar ook naar jouw (tijdelijke) nieuwe thuis.