Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Tips! Hoe heet je iemand welkom in de kerk?

Redactie Door Redactie op 31 oktober 2017
Foto: Katie Treadway

Iedereen mag zich welkom voelen in de kerk, maar hoe kun je daarbij helpen? Wat kun je doen als er een nieuwkomer de kerk binnen komt stappen? Hoe geef je hem een welkom gevoel en zorg je dat hij graag terugkomt? Ruben Stolker, zelf nieuwkomer in de kerk, geeft graag vijf tips!

Heet iemand welkom
Een eerste ontmoeting blijft je veelal bij. Soms kan het zelfs ‘maken’ of ‘kraken’. Tegenwoordig kan zo’n ontmoeting ook gemakkelijk online plaatsvinden. Zo vroeg ik per e-mail, enigszins aarzelend, aan de organisator van een jongerenbedevaartreis of ik mee mocht, ook als ik niet direct gelovig was en helemaal niemand kende. Haar reactie: ‘Wat leuk, een nieuw iemand, geen probleem.’ Dit warme welkom deed mij erg goed en ik kwam tot hernieuwd geloof tijdens deze reis.

Vraag nu en dan hoe het gaat
Alle begin is lastig; als je nieuw bent in een kerk misschien wel des te meer. De eerste ontmoeting is veelzeggend, maar daarna zit je als nieuwkomer met veel vragen. Het is meer dan prettig als mensen je zo nu en dan vragen hoe het gaat. Gewoon een gesprekje. Dat lijkt misschien heel normaal, maar voor een nieuwkomer is zoiets broodnodig. En, ook héél belangrijk: stel een nieuwe kerkbezoeker voor aan anderen. Zo leert hij wat mensen kennen en voelt hij zich minder snel een vreemde.

Stel de ander gerust omtrent de regels
Een van de eerste dingen die ik dacht toen ik tot geloof kwam, was: ik mag nu niks meer fout doen. Veel mensen denken dat de Kerk vol met regels zit. Het helpt enorm als je dan mensen treft die je daarin wat gerust stellen en ook hun eigen ervaringen delen. Dat je bovendien gaat beseffen dat ook niet iedereen in de Kerk ‘volmaakt’ is, ook al worden we daar wel toe opgeroepen door God.

Maak de ander wegwijs in de mis
Het is erg prettig als iemand je een klein beetje wegwijs maakt in de mis. Het beeld dat een mis ‘saai’ zou zijn, leeft behoorlijk. Men zegt dat de mis het allerbelangrijkste is, en dat besef ik inmiddels ook, maar het is heel vreemd als je daar in het begin nog weinig van merkt. Het is fijn om dan wat meer uitleg te krijgen. Vraag gewoon eens aan de nieuwkomer: ‘En, hoe vond je de mis?’ Dan heb je er gauw genoeg een gesprekje over.

Geef gerust enthousiast tips
Het risico als iemand erg enthousiast is over het geloof, is dat je als nieuwkomer bedolven wordt onder de tips. ‘O, dan moet je dat boek zeker lezen!’ Of: ‘Ken je die heilige al?’ Maar liever te veel tips vanuit een goed hart, dan maar weinig. Ook als het misschien een beetje overweldigend is, werkt enthousiasme zeer aanstekelijk.