Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Vijf bloemen met betekenis

Redactie Door Redactie op 18 augustus 2017
Foto: Henrique Ferreira

Heel veel christelijke kunstenaars hebben de natuur gekoppeld aan symboliek. Vooral bloemen spreken daarin tot de verbeelding. Inspiratie zet vijf bloemen die een bijzondere spirituele betekenis mogen dragen, voor het voetlicht.

Anemoon
In de Griekse mythologie werd de anemoon geassocieerd met verdriet en dood. Als Adonis, de geliefde van de godin Aphrodite sterft, groeit er een bed van anemonen. In diezelfde lijn hebben ook Christelijke kunstenaars deze bloem gebruikt in afbeeldingen van de kruisiging. Er wordt zelfs wel eens gezegd dat er anemonen zijn gegroeid op de plek waar Jezus is gestorven.


Anjer
Een tamelijk gewone bloem, die gebruikt wordt voor veel gelegenheden. De rode anjer staat symbool voor pure liefde, de paarse voor het huwelijk. Anjers, in het Engels carnations genoemd, staan in woordelijke zin ook voor het mysterie van incarnatie, de vleeswording.

Lelie
In christelijke kunst is de lelie een van de meest afgebeelde bloemen. De bloem symboliseert puurheid. Heiligen, die bijzonder geëerd worden om hun puurheid houden daarom vaak een lelie in hun hand. Of ze krijgen er een overhandigd van het kind Jezus. Je ziet de bloem ook vaak afgebeeld in schilderijen van de aankondiging van de geboorte van Jezus.

 

Iris
De Iris wordt vaak geassocieerd met onze Moeder Maria, maar vaak als tegenhanger van de Lelie. De bloem wordt ook wel ‘de zwaard Lelie’ genoemd, als verwijzing naar Maria’s verdriet tijdens de lijdensweg van haar zoon Jezus.


Roos
In de Romeinse mythologie is de roos de bloem van Venus, de godin van de liefde. In christelijke kunst wordt de rode roos geassocieerd met het martelaarschap, terwijl de witte roos symbool staat voor puurheid. De bloem wordt ook gebruikt om hemelse vreugde te verbeelden, daarom zie je heiligen vaak afgebeeld met een rozenkroon.
De doornen van de roos verwijzen naar de erfzonde. De Heilige Maagd Maria wordt ‘de roos zonder doornen’ genoemd, omdat zij zonder zonden is.