Met Inspiratie heb je tijd voor ...

Waarom hebben de meeste kerken eigenlijk zuilen?

Redactie Door Redactie op 15 augustus 2017
Foto: Michael D. Beckwith

De zuil is een bekend onderdeel van kerkelijke architectuur. Uiteraard zijn ze nodig om de kerk te ondersteunen, maar daarnaast hebben ze ook een diepere betekenis…

Imposante zuilen en prachtig versierde pilaren, de Romeinen en Grieken maakten er vroege ware kunstwerken van. Ze stonden symbool voor de mens. Daarom heet de bovenkant van een zuil ook een capital, afgeleid van het Latijnse woord caput dat hoofd betekent, en de onderkant base, van het Griekse woord basis; voet.

Toen de Christenen hun eigen gebouwen gingen bouwen, namen ze deze symboliek over en voerden het verder door. De zuilen stellen Gods mensen voor. Zij zijn ‘de zuilen van de Kerk’. In de bijbel staat: ‘Ik kom gauw. Houd vast aan je geloof. Zorg dat niemand jullie je beloning afneemt. Als je overwint, zal Ik je maken tot een pilaar in de tempel van mijn God. Daar zul je nooit meer uit weggaan. En Ik zal de naam van mijn God op je schrijven en de naam van de stad van mijn God.’ (Openbaringen 3:11-12)

Als je eens goed naar zuilen kijkt, dan zal het je opvallen dat ze er niet hetzelfde uitzien. De verschillende vormen stammen uit verschillende tijdperken, maar worden nu gebruikt om verschillende groepen heiligen uit te beelden.
Dorische zuilen (statig en strak) werden oorspronkelijk geassocieerd met mannelijke goden zoals Mars. Voor de Christenen staan ze symbool voor mannelijke heiligen.
Ionische zuilen (slank en gebaseerd op vrouwelijke vormen) staan symbool voor vrouwelijke heiligen, zoals Moeder Maria. De krullen aan het hoofd van de zuil, stellen krullende haren voor. Meer bewerkte zuilen laten de status van de kerk zien. Kathedralen hebben daarom vaak rijkelijk versierde zuilen.

Hoewel ze dus enkel een praktisch ondersteunende functie lijken te hebben, ondersteunen zuilen ook op een spirituele manier door mensen aan heiligen te herinneren.